Digitalno potrdilo – certifikat

Digitalno potrdilo / osebni certifikat – kako ga prevzamemo in namestimo, kako ga uvozimo, izvozimo, naredimo varnostno kopijo, kako ga namestimo na več računalnikov….

Digitalno potrdilo oz. certifikat nam služi za potrjevanje identitete osebe, ki se prijavlja v določen sistem, recimo banka ali pa e-uprava, eDavki

Prvi korak je prevzem digitalnega potrdila. Za prvi prevzem digitalnega potrdila po navadi dobimo nekaj (kodo za prevzem) po priporočeni pošti nekaj pa po elektronski pošti (povezave do prenosa itd).

Ob prvem nameščanju digitalnega potrdila je dobro, da označimo možnost, da je digitalno potrdilo možno tudi IZVOZIT. Če tega ne storimo, ne moremo izvoziti našega digitalnega potrdila in tako narediti varnostno kopijo. Zato toplo priporočamo, da se izkoristi ta možnost. Če se nam morda v prihodnosti pokvari računalnik, le uvozimo varnostno kopijo digitalnega potrdila in ne rabimo ponovno hoditi na banko in plačevati za novo digitalno potrdilo.

Ko uspešno prevzamemo in namestimo naš certifikat je čas, da ustvarimo varnostno kopijo. Varnostna kopija naj bo zaščitena z geslom, ki ga NE SMEMO POZABITI!

Digitalno potrdilo
Digitalno potrdilo – izvoz

Kje je najbolje hraniti varnostno kopijo digitalnega potrdila?

Varnostno kopijo digitalnega potrdila je dobro varovati na mestu, kjer bo (za vas) lahko dosegljivo in varno shranjeno. Možnosti so USB ključek, DVD… Možnost je tudi na emailu. S to možnostjo imamo vedno dostop do svojega digitalnega potrdila in ga namestimo po potrebi.

Za pomoč pri nameščanju certifikata oz. izvoz ali za ponovni uvoz in ustvarjanje varnostne kopije certifikata pokličite nas – računalniški servis SEOTECH na 041/904-182 in vam bomo pomagali.